adversite

2013. június 29., szombat

Olympic Beach Areti Apartman 2013. 2.

Néhány szó az Areti Apartmanról, Olympic Beachról, Paraliáról.



Olympic Beach /a google térképen Olympic Atki/  Areti apartman.
Már Macedoniában kaptunk egy hivást a mobiltelefonunkra, de nem mertük felvenni. Görögországba belépve hívtuk a két éve megismert IBUSZ képviselőt Évikét Paralián,aki nagyon szimpatikussá vált az Ermis apartmannál. Hamarosan vissza hivott, és mondta, hogy Ő keresett minket, hogy mikorra érkezünk. Emlékeztettük, hogy mi vagyunk azok akik kimondottan földszintre, vagy max első emeletre kértük az apartmant a mozgáskorlátozottság miatt.
Megnyugtatott, hogy mire megérkezünk minden rendben lesz. Ez gy is volt.
Az irodában megkaptuk a pontos címet, mondván Görögországban nem nagyon van földszinti apartman. Az Areti Apartman nagyon jól felszerelt, felújított szálloda, egy nagyon szimpatikus idős úr a tulajdonosa aki mindenben a segítségünkre lesz.






Az Areti apartman valóban nagyon jó helyen fekszik, a sétáló utca utáni első párhuzamos utcában, a park és az éttermek háta mögött. Ebben az esetben a vizparttól ígért 100 m. távolságra már a lábunkat is áztathattuk volna a tengerben. Mindennel felszerelt apartmannak egyetlen hibája, az igen szűkös mérete. Eddig lakott  11 Görög apartmanunk versenyében a legkisebb légtér címét érné el. A két ágy mellett még a járóka sem fért el. A szobában nem volt egy belső asztal, szék és az erkély bútorai nem fértek be.
Ha hűvösebb estéken mégis nagy kinkeservesen beforgattuk az asztalt ülni csak az ágyon tudtunk. Szerencsére ebben a két hétben nem sokszor fordult ez elő.

Olympch beach:
Ezt a kis üdülőfalut Paralia buli hangulata mellé a csendesebb nyaralás kedvelőinek ajánlják. Itt jóformán csak szállodák, apartmanházak, éttermek, boltok vannak, és a csodálatos aranyhomokú tengerpart. A part mellett van a vendéglősor, a szépen gondozott park, ezen a részen végig a partra telepített napozó teraszok. A Görögországot jártak jól ismerik, itt is úgy lehet napozó ágyat, napernyőt foglalni, ha valamit fogyasztunk az egyáltalán nem erőszakos falszolgalótól. A falu ékessége a nyüzsgő sétálóutca. A csendet nyugalmat segiti az autók forgalomkorlátozása. A buszok csak a megkerülő úton állhatnak meg. Aki busszal jön számitson rá, hogy a csomagjait húznikell az apartmanig.
A Katerini felé kivezető út folytatása a templom után egyedül a kétirányú, innét nyílnak az egyirányú mellékutcák jobbra, balra, kizárva az átmenő forgalmat és a nagyobb sebességet.

Strandolás:
   
A csendesebb strandolásra vágyok kicsit arrébb mennek a Paralia felé vezető sétány menti partszakaszra. Nagy örömmel láttuk, hogy az idénre konténer WC blokkot is építettek a parti útra Olympic Beach határában. A parton pedig több zuhanyozót is találunk. Csak egy apró probléma akadt, a WC-ék zárva vannak, a zuhanyozókból nem folyik a víz. Naponta többen próbálkoznak velük hiába. Így biztos, hogy tiszta marad minden takarítás nélkül.
A kedvenc strandhelyünk a kis szentély melletti part, mert a szentély mellett autóparkoló, padok, és az öt méter széles szúrós gazsáv is kiirtva.
Nagyon jó volt, hogy ott állt egy zöldség-gyümölcsöt áruló teherautó, ahol a napi betevő cseresznye, őszibarack adagunkat normális áron be tudtuk szerezni. Cseresznye 1-2€, őszibarack 1-1.90 €/kg. A falu Marketjeiben is hasonló árakat találtunk.
Ahogy Katerini felé /kb. 6 km/ kocsikázunk, hamar vége a falunak, kertes házak, üres áruházak, kertes gyümölcsösök között fahordókkal jelzett házi borkimérésben isteni finom grappát és rozé borokat lehet vásárolni. Melegen ajánljuk, de jól lehűtve !!

Paralia:
A 3km-es sétány Olympicből a jól járó embereknek kellemes séta, autóval pár perc. Mi akkor mentünk át, amikor az erős hullámverés miatt csendesebb partot kerestünk, az esti nyüzsgés miatt, vagy ha vásárolni indultunk a Lidl-áruházba.
Valóban Paralián már igy nyár elején is nagy a nyüzsgés, nehéz parkolóhelyet találni. Hamarosan kiderült, hogy a Paraliába is csak a fenti okok miatt érdemes bejönni, a vásárlást felejtsük el. A legnagyobb szabású vásárlási manőverünk az ajándék hűtőmágnesek tucatja volt. Persze a Paraliai gyros, fagyi, péksütik sem megvetendőek!
De az álgörög kínai giccsek,és a made is China ruhák vonzásán már túljutottunk!
Hiába, a nyaraló is öregszik!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése